Tort Diplomat cu Capsuni
INGREDIENTE |
BLAT:
- 6 oua
- 250g zahar
- 6 linguri apa
- 160g faina
CREMA DIPLOMAT:
- 500g lapte integral
- 100g zahar
- 2 oua
- 50g amidon
- 50g unt moale
- 250g smantana lichida (35%) pentru frisca
- cateva picaturi de aroma naturala de vanilie ( https://www.novadolce.ro/ingrediente-cofetarie/produse-aromatizare/arome-lichide/aroma-naturala-lichida-vanilie-50ml)
- 6g gelatina ( https://www.novadolce.ro/ingrediente-cofetarie/sarlote-mousse-bavareze/gelatina-pudra-50-g)
- 1 kg capsuni spalate si taiate in doua (proaspete sau congelate)
SIROP:
- 2 linguri aroma naturala capsuni ( https://www.novadolce.ro/ingrediente-cofetarie/produse-aromatizare/arome-lichide/aroma-naturala-lichida-capsuni-50ml)
- 50g zahar
- 50g apa
DECOR:
- 250g smantana lichida (35%) pentru frisca
- 4 linguri zahar pudra
- cateva capsuni
MOD DE PREPARARE |
*Cu o zi inainte
Blatul:
- Se amesteca zaharul, galbenusurile, faina si apa pana se omogenizeaza, dupa care se incorporeaza cu grija albusurile batute spuma in compozitie.
- Se toarna jumatate din compozitia finala pe un covoras de silicon si se niveleaza cu o spatula unghiulara pentru a forma un dreptunghi. Se introduce la cuptor pentru 12 min. (cuptor preincalzit la 180°C). Repetati operatia si cu cealalta jumatate de compozitie pentru a realiza al doilea strat de blat.
- Blaturile se lasa la racit inainte sa fie taiate in dreptunghiuri identice. Se poate folosit rama de inox pentru a forma o amprenta care va fi de ajutor la taiere. (*vz link produs mai jos)
- Se aseaza rama pe un suport de tort si se acopera marginile cu folie de acetofan (*vz link produs mai jos) in interior si se aseaza primul strat de blat.
Crema diplomat:
- Intr-un vas/ibric se incalzeste laptele, jumatate din cantitatea de zahar si aroma de vanilie. Se amesteca pana cand se topeste zaharul.
- Intr-un bol separat se bat ouale si restul de zahar, dupa care se adauga amidonul ( acesta se poate dilua inainte cu un pic de lapte). Ouale batute se toarna peste laptele incalzit si se amesteca bine la foc mic pana se ingroasa compozitia.
- Compozitia rezultata se toarna intr-un bol, se adauga gelatina hidratata anterior si untul moale. Se amesteca bine si se lasa crema la racit.
- Intre timp se bate la mixer smantana lichida. Aceasta se adauga treptat peste crema racita amestecand usor pana se incorporeaza.
Siropul:
- Se incalzeste apa si zaharul intr-un vas/ibric pana se topeste zaharul. Ulterior se adauga aroma de capsuni si se insiropeaza primul strat de blat.
Montare tort:
- Se aranjeaza capsunile in jurul ramei, acoperind folia de acetofan ( se recomanda taierea bazei astfel incat sa stea drepte).
- Se adauga crema diplomat intr-un pos cu dui pentru acoperirea primului strat de blat.
- Se niveleaza cu o mini spatula apoi se adauga cateva capsuni ( de retinut: trebuie sa ramana capsuni si pentru a decora partea de sus a tortului) si se umplu golurile cu crema. Se niveleaza din nou cu spatula.
- Se aseaza al doilea strat de blat si se insiropeaza. Se adauga din nou crema dar intr-un strat mai subtire, se niveleaza si se lasa la frigider peste noapte.
* Ziua urmatoare
- Se mixeaza smantana lichida, se adauga zaharul pudra si se bate in continuare pana devine ferma. Se adauga frisca intr-un pos cu dui. (*vz link produs mai jos)
- Se formeaza "bilute" de diferite dimensiuni cu ajutorul posului. Se adauga capsuni pentru a finaliza decorul. Se pastreaza la frigider pana la momentul servirii.
ACCESORII |
- Rama inox dreptunghiulara,reglabila 27/52 cm sau 18/34 - https://www.novadolce.ro/accesorii-coloranti/forme-rame-decupatoare/rama-inox-dreptunghiularareglabila-2752-cm-sau-1834
- Duiuri decorare - https://www.novadolce.ro/accesorii-coloranti/duiuri-decorare/duiuri-decorare
- Posuri decorare - https://www.novadolce.ro/accesorii-coloranti/duiuri-decorare/posuri-decorare
- Folii acetofan - https://www.novadolce.ro/accesorii-coloranti/suporturifolii-acetofan
Pofta buna!